Tuesday, September 09, 2008

Ubat week

Abrey had cough, flu and fever last week. We brought him to the ordinary clinic nearby and prescribed us the cold & cough medicine. After 2 days, still got fever, i was quite worried maybe it was not just mild cough as I read at Farrah's blog about before on Bronchiolitis, I made Gerry bring him to the Paed.

I explained Abrey's conditon & I mentioned his wheezing when he is breathing.

Doctor : Macamana kamu tau itu bunyi wheezing? Ada family member kamu pernah kena asthma ka?
Gerry : Tiada
Me : Sia bulih dingar dia *make the wheezing sound but failed to sound even close hehe..*

Doctor : Saya mau tau saja...macamana kamu tau itu term wheezing...& itu bunyi dia.

at this moment, I said to myself...tak kan lah bah orang tidak tau apa tu bunyi wheezing. Then I just say, to kasih puas the Doctor..."Ada tu cartoon Toy story2 sia tinguk, tu penguin ada buat tu bunyi wheezing trus dia kana tanya "kenapa kau wheezing?" dari sana lah sia tau..."

The the doctor checked him...."betul lah ada bunyi wheezing" -_-

As the doctor explained us how his paru-paru is already kena "jangkitan primer" and got Bronchiolitis..

Me : Dia kena kasih Nebulizer kah doctor?
Doctor : Kamu kerja staff nurse ka?
Me : Huh..? Tidak
Doctor : Jadi kenapa kamu tau semua ni?
Me : Baca internet..
Doctor : Oooo bagus, bagus.

So banyak the ubat kana bagi, so for 1week i didnt use CD because he was on antibiotic...i wouldnt want my CD become brown color like Bonnie's case.
For first 2 days he was ok and taking his medicine quite well, but starting the 3rd day, nah!!...he really dont like it anymore. Punya susah mau kasih makan ubat...we have to really paksa him, sampai berabis dia nangis.


pandai automatic gapit mulut dia...





Thank goodness, ubat week is over... you know when orang tua-tua said, if a baby sakit and after baik, they'll learn new skill...now he pandai guling-guling sudah.

17 comments:

farrahar said...

LOL! Joyce, kalau ko kerja staff nurse kan, kenapa juga ko mo bawak si Gaga jumpa tu paed kan? Hahahaha..

Anyways, bukan antibiotic ja yg kasi brown CD. Basically if baby is on medication memang akan jadi brown stain. But after several wash dia akan hilang. Advice: Cuci immediately the CD (like the next day) so that the stain tidak akan stay. Jangan guna cotton outer CD, tidak bulih hilang itu stain.

Just plain Sharon said...

ROFL! Joyce, napa ko ndak hiyaa dishhh ja tu doctor...? Terlampau lah bah mau tanya org maciam tu...kin panas juga kan. Bagahon mau tanya parents maciam mana tau itu medical terms. Mana dia skul tu? Hutan? hahahhahahhaha....BTW, di mana paed kamu pigi?

Joyce said...

Oh iyakah Farrah...ada dia kana berak this 1 cotton fitted diaper, but still in jemuran, harap the stain hilang lah...

Tu lah bah kan Sharon, hahaha...kami jumpa Dr.Terry, tapi she memang nice bah, hehe

Mimi said...

aiya... no wonder sya punya insert byk sudah yg ada brown stain! pasal tu ubat2an pula tu... aiyaaa...

sya pecaya tu ckp org tua2 tu... c xavier pun begitu... lepas sakit, misti ada new skill... satu lagi kan, ko ble agak tu bila diorg mo sakit. kalau suddenly gundoot yang luar biasa, ko ready2 la... 2-3 hari lepas tu, mungkin mo sakit.

Sandra@miabambina said...

Super mom! sempat2 ambil gambar pula when baby gaga minum ubat!!
hahah
hope he is ok now
my 2 dd also got flue n fever n cough last 2 weeks!
oh I got nebulizer at home. For jaga2...
so no need to bring to the clinic to do it.
just in case u need ( touch wood.touch wood) hopefully we won't need :)
let me know

anyway c u on Sunday ya....

Joan D'Arcy said...

kasian.. baby C oso kena fever, flu & cough! Dr. T memang ok la, I like that the new generation of paeds educate their customers(parents). She mmg good with the brochiol illness. We started inhaler for lil C becoz of her. Tapi telampau byk ubat tu she kasi... So, we kinda prefer another paed in SMC, dr.L. hehehe.. He will 'teach you how to catch fish' rather than kasi ubat all the time :)

Hope GAGA get well soon. btw, u pi Sandra's dds party? see u there!

Joyce G Asing-Cashman said...

Kasian Gaga, hope he is feeling better! Itu gambar mulut gapit bah, so cute!!!

Anonymous said...

Joyce. only brown stain kah?? my kids kalau makan ubat kadang kadang green stain bah. lagi bikin geli macam mold bah...Anyway I hope your Gaga feel better.

Kadus_Mama said...

HAHAHA!!! Sorry sia teketawa..funny bah ko nie oss..
si gaga kira sakit teruk juga lah tu kan..
Ini lah bah doktor nie..macam dorang jak yang tau medical term nie..hehehe kita pun tau juga bah kan??

yanti said...

ya..funny itu Dr T. last weekend i brought my baby for the immunisation, ngam2 tiada orang bah. guess what topic yang kami cerita? FAMILY PLANNING!!! hahah...funny bah, mcm jumpa OAG pula instead of paed.

by the way, muka baby gaga masih control hensem lagi walaupun dalam keadaan terpaksa makan ubat.heheheheh

taty said...

kasihan gaga.. iya, betul lah last time when Irfan kurang sihat I called my mom then she said 'ohhhh nak pandai lah tue' hahaha but true also! :)

mama mia said...

odoi gia..kasian bby ko sakit. Tp mmg susah o kan kc mkn bby ubat,bby sia pn teriak2 tu tia mo mkn ubat

Joyce said...

ooo begitu ka Len? Sia tidak pula pay atention dia punya momom banyak atau tidak.

Hi Sandra, he's ok already. I took the pictures b'cos funny bah, hahaha...jahat bah si Mummy.

Hi Celine, ya bagus bah Dr.T, tapi itu sajalah soalan bonus yang dia tanya saya. Yep C U this sunday!!

Hi Uloi...kiut kan!!! hehe

Anonymous:Eww green stain..?!!

Tu lah bah Titty...kita pun doctor maaa!!! hahaha

mimang slalu dia control hemsem tu yanti....macam uncle dia juga.

Hi taty, my MIL pun bilang gitu...membesar lah tu. Sama oh

Jangan kau mamamia...sampai dia nokololom tidak mau makan ubat.

deanacakes-kk Sabah,Malaysia said...

alamak..all our anak sakit nie..sona punya flu no so bad la..and the dad said good juga she sakit- to help build her immune system,i believe that coz dulu masa kecil i sakit balik balik then bila besar jarang betul sakit. met Dr. T once..friendly lady. ba c u all sunday..wah bising la tatu nie..

elcynthia said...

osso,
good to hear ur baby is ok dy. mmg susah hati bah kalau anak sakit. tapi kau pun funny juga. adakah kasi example itu toy story. hehe..
our panel Dr. pula dia tanya sa waktu anak sa sakit hari tu, anak kau ada buat itu bunyi yg macam bunyi kucing (and then siap demo lagi tu) me --> puzzle...hubby sa jawap...ya ya.
hahaha...ngam lah tu, bunyi kucing and Toy Story.

Evelyn LG said...

Hi,
Sia blog hopping bah ni.. suka sia tingu bb Gaga bah.. kiut .. mcm mau cubit saja .. neway hope bb Gaga is ok now ya!

Joyce said...

Ya kan Dena, kasih kuat immune system dia juga.

Hi Elcy...bunyi kucing? hahaha

thanks evelyn, yep Gaga is ok already.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin